Грабо

Исландия 02.11.2024

Цена от 1899лв.

Маршрут: София - Лондон-Рейкявик-Лондон - София
Продължителност: 5 дни / 4 нощувки
Транспорт: Самолет
 Дати на отпътуване: 02.11.2024

ПРОГРАМА
1 Ден
Полет от София до Лондон Станстед в 21:35 - 22:55ч (срещу доплащане). Полет от Лондон Гетуик - Рейкявик в 07:00 - 10:20ч с Easyjet. Пристигане на летище Кефлавик в Рейкявик. Начало на туристическа обиколка на Рейкявик, най-северната столица на планетата, разположена в югозападната част на страната, в залива Факсафлой на Атлантическия океан. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава "пушещият залив", а това е така, защото тук изобилства от термални води - промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Разходката ни ще започне от центъра на Рейкявик, напомнящ лабиринт от тесни улички със стари дървени къщи от края на XIX и началото на XX век. Ще видим Кметството, езерото Тьорнин, Парламента, пристанището, концертната зала Harpa. Ще посетим и символа на града - огромната катедрала Hallgrímskirkja (Хатлгримскиркя). Строена е цели 34 години в периода 1940-1974, като височината на камбанарията ѝ е 75 м - може да бъде видяна от разстояние 20км. Много характерни са колоните от двете страни на главния кораб, които наподобяват вулканичен базалт - любим "природен" мотив на държавния архитект Гудьон Самуелсон. Ще продължим към старинната къща Хьофди- станала популярна със знаменателната среща на Рейгън и Горбачов през 1986г. Следобяд ще посетим атракцията Fly Over Iceland. Не напразно тази атракция е на второ място в класацията на TripAdvisor "неща за правене в Рейкявик". С този интерактивен полет, който разполага със система от шест степени на движение, мултисензорни специални ефекти включително вятър, мъгла и миризми, съчетани с плавно движение и впечатляващите реалистични визуални ефекти както и 20-метров сферичен екран, ще ви помогнат да се движете заедно с арктическите ветрове и да се извисите над сушата, морето и леда на Исландия. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 Ден
Закуска. Свободно време или по желание (срещу доплащане) тръгваме на път около 07:30ч сутринта по един от най-интересните маршрути на Исландия - Златният кръг. Ще се отправим към националния парк Þingvellir (произнася се Тинкветлир) - място, което съчетава геология и история. Ясно ще можем да видим континенталния разлом между американската и евразийската тектонични плочи; освен това тук е и локацията на Alþingi (Алтинге) - основан през 930 г., той е считан за най-стария парламент в света. Продължаваме към впечатляващия водопад Gullfoss (Гълфос), в буквален превод името му означава "Златният водопад", заради начина, по който слънчевата светлина се отразява във водите му, падащи в дълбок 32 м процеп. Следваща ни спирка е Geysir (Гейсир), откъдето произлиза и станалата международна дума за горещ извор, изхвърлящ рязко водите си нагоре. Изригванията му могат да достигнат 70 м височина, но са с различна честота и сила. Свободно време. Завръщане в хотела в Рейкявик в късния следобед. Нощувка.

3 Ден
Закуска. Свободно време или по желание (срещу доплащане) отпътуване за Рейнисвяра. По пътя си ще видим Eldhraun (Елтхройн) - един от най-големите потоци от лава (с площ около 565 км2). Кратка спирка на Рейнисвяра или черният плаж, който се счита за един от най красивите нетропични плажни ивици в света. Този зашеметяващ район е известен със своята интересна геология: черните пясъчни плажове, базалтовите колони и серия от скални образувания, важни за местния фолклор. Легендата разказва, че базалтовите колони - наречени от местните ​​Reynisdrangar - всъщност са исландски тролове, които някога са се опитвали да завлекат кораб от морето на сушата преди изгрев слънце, но не успели и така троловене се превърнали в камък. От Рейнисфяра се открива прекрасна гледка към нос Дирхолей. Това е колекция от скали, които, преплитайки се помежду си, образуват арки и отиват в дълбините на Атлантическия океан. В зависимост от метеорологичните условия ще може да посетим и глетчера Sólheimajökull /Солхемайокул, който за съжаление в последните години бавно, но неумолимо се топи. Продължаваме към следващата ни спирка - великолепния водопад Селяландсфос, като по пътя си в далечината при ясно време ще видим силуетът на действащия вулкан Ейяфятлайокутл, чието последно изригване е през 2010г. Считан за най-красивият водопад в страната и един от най- красивите в света Селяландсфос ще ви омагьоса. Тук невидимата творческа ръка на природата е достигнала до най-големи висоти. Най-силна е магията на водопада в слънчево време, когато лъчите се пречупват във водните пръски, създавайки чудна феерия. Свободно време за обяд. Следобед се отправяме към п-в Рейкянес с кратка спирка на моста Leif the Lucky39 Bridge, който свързва два континента: Европа и Северна Америка, за да съедини Исландия в едно. Следва двучасов престой в най-известната атракция в Исландия - Синята лагуна, естествен геотермален басейн, разположен сред вулканични късове. Ще имате възможност да се насладите на релаксиращи бани сред невероятна природа и чист въздух.

4 Ден
Закуска. По желание (срещу доплащане) наблюдаване на китове. Предиобяд ви предлагаме 3 часов тур whale watching ("наблюдаване" на китове в буквален превод), заради богатите на планктон води - през лятото тук идват до 11 различна вида, сред които гърбат кит, син кит и кит-джудже (последният тежи "само" колкото 2-3 слона). С помощта на специално обучени натуралисти и морски биолози ще научете всичко за невероятната дива природа на Исландия. Великолепната природа заобикаля целият район и създава уникален контраст с необятния океан, където със сигурност ще видите спиращи дъха гледки към хоризонта. Следобед трансфер до летището. Полет от Рейкявик до Лондон Гетуик в 17:55 - 21:05ч Easyjet. Полет Лондон Станстед - София в 06:20 - 11:20ч (срещу доплащане).

Офертата включва
• Самолетен билет Лондон - Рейкявик - Лондон с Easyjet, с включени летищни такси и малък кабинен багаж до 10кг (45х36х25см);
• Трансфери по програмата;
• 3 нощувки с закуски в hotel 3* в Рейкявик;
• Обиколка на Рейкявик;
• Посещение с включен билет на Fly over Island;
• Представител на фирмата.
Офертата не включва
• Градска такса - 5 евро на ден (задължително се заплаща в хотела).
Допълнителни услуги
С доплащане към туроператора за:
• Полет София - Лондон - София и вътрешни трансфери между летищата - 200 евро;
• Priority Boarding с допълнителен кабинен багаж до 10кг (56х45х25см) - 35 евро в посока;
• Чекиран багаж до 20кг - 55 евро в посока;
• Целодневна екскурзия Златния кръг (Golden Circle) - 140 евро;
• Посещение с включен билет на Синята лагуна - 100 евро;
• Наблюдение на китове - 130 евро.
ХОТЕЛИ ПО ПРОГРАМА

Hotel Category 3*

.
.